Algemeen

5 dingen die je nog niet wist over de Blauwe Moskee in Istanbul

De Blauwe Moskee is een van de mooiste en beroemdste bezienswaardigheden in Istanbul. Maar wat moet je allemaal weten over dit immense gebouw op het grote plein van deze wereldstad? In dit blog lees je 5 dingen die je nog niet wist over de Blauwe Moskee in Istanbul.

1. De Blauwe Moskee is oorspronkelijk gebouwd als kerk

De Blauwe Moskee werd in de 16e eeuw gebouwd door de Ottomanen. Het was echter niet de bedoeling dat het een moskee zou worden. De sultan die het gebouw liet bouwen, was namelijk van plan om er een kerk voor zijn zoon in te bouwen. De kerk zou de Sint-Sophiakerk worden en werd gebouwd naast het Topkapi Paleis. De kerk werd echter nooit afgebouwd en in de 19e eeuw werd het besloten dat het gebouw toch een moskee zou worden. De moskee kreeg toen de naam Sultanahmet Camii, wat betekent ‘moskee van de sultan’.

2. De Blauwe Moskee is vernoemd naar de tegels

Wanneer je de Blauwe Moskee bezoekt, valt direct op hoeveel blauwe tegels er aan de binnen- en buitenkant van het gebouw zitten. Deze tegels zijn uniek en zijn in de 17e eeuw met de hand gemaakt. De Sultan die het gebouw liet bouwen, was erg gesteld op de kleur blauw en wilde deze kleur dan ook veel terug laten komen in de Blauwe Moskee. Daarnaast zijn er ook veel sterrenbeelden in de Blauwe Moskee aangebracht. Dit komt doordat de sultan geloofde dat hij rechtstreeks verbonden was met de hemel.

3. De Blauwe Moskee is niet alleen blauw

De Blauwe Moskee is misschien vooral bekend om de blauwe tegels, maar het gebouw is eigenlijk heel kleurrijk. Zo zijn er ook veel rode, witte en gele tegels te zien. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten marmer en graniet gebruikt in het gebouw. Dit zorgt ervoor dat het gebouw een heel kleurrijke indruk maakt.

4. De Blauwe Moskee is niet de enige moskee in Istanbul

Hoewel de Blauwe Moskee de bekendste moskee van Istanbul is, is het niet de enige moskee in de stad. Istanbul heeft namelijk maar liefst 3.000 moskeeën. Dit komt doordat de stad ooit de hoofdstad was van het Ottomaanse Rijk. In de Blauwe Moskee is er echter wel iets unieks te zien, namelijk het graveerwerk in het marmer van het mihrab. Dit is een uniek kunstwerk dat je nergens anders ter wereld zult zien.

5. Je kunt je schoenen niet aanhouden in de Blauwe Moskee

Wanneer je een bezoek gaat brengen aan de Blauwe Moskee, moet je je schoenen uitdoen. Dit is een gebruikelijke regel in de islam en geldt dus ook in de Blauwe Moskee. Je kunt je schoenen bij de ingang in een van de kastjes opbergen. Daarnaast moet je ook rekening houden met het feit dat je als vrouw een hoofddoek moet dragen. Dit is een regel die in alle moskeeën geldt.

Als je nu geïnspireerd bent geraakt om zelf een bezoek te gaan brengen aan de Blauwe Moskee, kun je eenvoudig online vliegtickets Istanbul boeken. Dit is een stad die je echt een keer vanuit een andere hoek moet bekijken!

 

About Goedvoorbereidopvakantie