Vakantie checklist

Najaarsmagie in Utrecht

Op vakantie gaan in het buitenland is op dit moment een beetje ingewikkeld, maar gelukkig leven we in een land met enorm veel culturele, historische en artistieke hoogtepunten. Persoonlijk is Utrecht mijn favoriete plek in Nederland. Vooral tijdens het najaar toont deze stad zich van zijn beste kant. De steegjes zijn duister en hebben een Middeleeuwse vibe. Langs de grachten zijn lichtjes in de bomen gehangen en is het on-Middeleeuws gezellig. Hoewel de kroegen en restaurants momenteel dicht zijn, is de aanblik van een verlaten Utrecht misschien wel meer bijzonder dan een Utrecht vol dinerende en drinkende mensen. Het is in ieder geval een stuk unieker. Daarom wil ik je er in deze blog van overtuigen om dit najaar een hotel utrecht centrum te boeken. Zo kun je in een paar dagen alles ontdekken wat deze stad te bieden heeft.

De mooiste Utrechtse trekpleisters

Het onbetwiste icoon van de Domstad is uiteraard de Domtoren. Deze wordt momenteel gerestaureerd, waardoor er helaas niets van te zien is. Tot zover de nadelen van een bezoek aan Utrecht. Nu de voordelen! Het 'ontbreken' van de Domtoren doet weinig af aan de schoonheid van de stad. Ik, als Utrechtenaar, raak bijvoorbeeld nooit uitgekeken op een rondje om de singel. Dit is sinds kort nog mooier dan dat het al was. De asfaltbakken die een jaar of 30 werden aangelegd ten koste van het water, zijn weer weggehaald. In plaats daarvan heeft men de doorlopende singel in ere hersteld. Het is een duur grapje, maar wat mij betreft is het de moeite waard. Veertig jaar geleden leek het vooruitgang om natuur in te leveren ten faveure van asfalt, maar inmiddels zijn we erachter gekomen dat het tegendeel waar is. Sinds kort kun je weer ononderbroken langs de singel lopen, die je in een uurtje of twee door Utrecht leidt. Je komt langs het vernieuwde Hoog Catharijne, het geheel nieuwe Tivoli, het gezellige Lepelenburgpark en de redelijk oude Stadsschouwburg. Dit is een geschikte activiteit in Utrecht om een middagje mee zoet te zijn.

Cultuur snuiven in Coronatijd

Normaal gesproken zou ik als aanvulling een museum aanraden dat het meest past bij je gezinssituatie. Met kleine kinderen is het Nijntje-museum leuk, met iets grotere kinderen is het Spoorwegmuseum een aanrader en tijdens een weekend met je liefje is het Centraal Museum interessant. Al deze activiteiten zijn momenteel echter ontoegankelijk. Een middagje shoppen is wel nog steeds mogelijk. Hoog Catharijne is een winkelcentrum met internationale allure en ook in de binnenstad is het winkelaanbod groot. Wil je cultuur snuiven, dan kun je langs de Maliebaan lopen. Hier zijn allerlei beeldhouwwerken te zien. Bovendien was tijdens de Tweede Wereldoorlog zowel het hoofdkantoor van de NSB hier gevestigd, als een belangrijke thuisbasis van het verzet. Ook als bijna alles dicht is, is Utrecht als toeristische bestemming nog steeds van alle markten thuis!

About Goedvoorbereidopvakantie