Algemeen

Ga je op vakantie? Zorg goed voor je kat!

Een kat is eigenlijk het ideale huisdier als je geen tijd/behoefte hebt aan het uitlaten maar toch wilt kunnen knuffelen met je beste vriend. Katten zijn vanuit zichzelf al bijna zindelijk: ze worden geleerd om hun uitwerpselen te begraven. Een kattenbak is dus een logische stap voor een kat (en het baasje!) Ook als je op vakantie gaat en je kat een tijdje binnen zit!

Waarom een kattenbak?

De kattenbak is een compact huisje waar je kat zich makkelijk in –en uit kan begeven. Vaak hebben kattenbakken deksels om de geuren tegen te gaan, maar die kan je er als baasje ook af halen als je kat daar last van heeft. Het slimste eraan is het grit waar de bak mee gevuld wordt. Dit absorbeert namelijk de urinegeur. Ook zorgt de zand-achtige textuur van het grit ervoor dat de kat nog altijd zijn/haar behoefte kan begraven, zoals ze dat gewend zijn.

Waar koop je ze?

Het kopen van een kattenbak is gelukkig geen grote opgave. De meeste dierenwinkels verkopen verschillende soorten, maten en kleurtjes, voor elke kat wat wils. Er zijn wegwerpkattenbakken, bakken met een verhoogde achterkant en bakken met een kattenluikje. Ook zit aan sommige kattenbakken een hengsel. Hetgeen je vooral op zal moeten letten wanneer je een kattenbak uitzoekt is de grootte (of toekomstige grootte) van je kat. De gemiddelde kat komt er zonder problemen in, maar als je kat ontzettend groot of juist erg klein is, heeft ze misschien wat hulp nodig.

Om te overwegen

Naast kattenbakken is het dus slim om altijd grit op voorraad te hebben. Ook zal je de bak regelmatig moeten verschonen. Hier zijn speciale schepjes voor die alleen dat opscheppen wat je uit de bak wilt hebben. Ook kan je ervoor kiezen om een zak in je kattenbak te doen: dan hoef je bij het verschonen enkel de zak te vervangen. Dit kost wel wat meer grit. Er zijn ook afneembare deksels voor je kattenbak, zodat je kan testen wat je kat het fijnst vindt.

Kortom, of je nu een binnen- of een buitenkat hebt, je hoeft je met een kattenbak nooit zorgen te maken dat je kat zijn/haar behoefte niet binnen kan doen. Regelmatig verschonen en dat komt het helemaal goed.

Ook is een kattenbak fijn als je op vakantie gaat. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je kat zich niet redt binnenshuis. Fijne vakantie!

About Goedvoorbereidopvakantie